Магданоз: много повече от просто подправка

Магданозът е растение от семейство Целинови. Използва се като подправка в салати и готвени ястия. Той изобилства от полезни съставки, които го превръщат в нещо много повече от обикновена подправка, красяща ръба на чинията.

red-blood-cell-is-flowing-blood-vessel-body-science-graphic-education-school-3d-rendering_26760-579.jpg
 

Сред витамините преобладават витамин С, витамин К и фолиевата киселина.

Витамин К е важен за образуването на кръвосъсирващи белтъци в черния дроб и за насочването на калций към костите. Бидейки много добър източник на витамин К, магданозът заздравява костите и спомага за съсирването на кръвта и предотвратяването на кръвоизливи.

Фолиева киселина е важна за деленето клетките и образуването на ДНК.

vector-set-blood-cells_60352-367.jpg
 

Витамин С укрепва имунната система и има антиоксидативни свойства. Освен това магданозът е богат на бета каротин и флавоноиди, които също имат мощно антиоксидативно действие. Множество изследвания показват, че благодарение на тези си качества магданозът намалява оксидативния стрес в тялото и укрепва имунната система. *

Антиоксидантите в магданоза също намаляват рискът от сърдечно-съдови и ракови заболявания.

Бета каротинът освен това служи за образуването на витамин А в тялото, който пък от своя страна е важен за здраво зрение и хубава кожа.

Магданозът е още добър източник на минералите калий, калций, фософор, магнезий и желязо.

hands-holding-kidney-shaped-leaves-world-kidney-day-national-organ-donor-day-charity-donation-concept_49149-1189.jpg
 

Здрави бъбреци

Магданозът усилва отделянето на урина (диурезата). По този начин се възпрепятства концентрирането на урината и отлагането на минерали и соли – т.нар. камъни в бъбреците. Камъните в бъбреците са различни в зависимост от минералите и солите, довели до образуването им – калциеви камъни (около 80% от случаите), камъни на пикочната киселина (5-10% от случаите), струвитни и цистинови камъни. Във връзка с високото съдържание на оксалат в магданоза, искам да обърна малко повече внимание на калциевите камъни.

Калциевите камъни се образуват от калций и оксалат (калциев оксалат). Оксалатът се съдържа в храни като магданоз, орехи, спанак и шоколад. Счита се, че при калциеви камъни в бъбреците е добре да се избягват храни, богати на оксалат. В това число влиза и магданозът. От друга страна, обаче, не се препоръчва пълното изключване на богати на калций храни. Изследвания показват, че прекалено ниският прием на калций е предпоставка за навлизането на по-голямо количество оксалат в урината и оттам се увеличава рискът за образуване на камъни в бъбреците.**

Голяма част от изброените храни с високо съдържание на оксалат са иначе много полезни за здравето. Затова специалистите препоръчват те да се ограничат единствено, когато е завишено нивото на оксалат в урината.***

close-up-woman-s-hands-made-heart-belly_58117-5.jpg
 

Храносмилане

Магданозът подобрява храносмилането и потиска образуването на газове в червата.

Помага при лош дъх

Магданозът има антибактериални свойства, които предотвратяват образуването на бактерии в устната кухина, причинители на лошия дъх. Ако се притеснявате от лош дъх след хранене, пробвайте да дъвчете листа от магданоз в продължение на няколко минути.

yellow-triangle-warning-sign-icon-isolated_53876-71267.jpg
 

По-внимателно с магданоза при бременност

В нормални количества, в които по принцип се използва в ястията, няма опасност. В големи количества, обаче, той предизвиква приток на кръв в матката и може да предизвика аборт.

 

Рецепта за чай от магданоз

Накиснете шепа пресни листа от магданоз в 1 литър гореща вода. Оставете да престои 10-15 минути. Препоръчват се до 2-3 чаши чай на ден.

51 thoughts on “Магданоз: много повече от просто подправка”

  1. 100,000 Backlinks only $10,Subject to data from ahrefs.com.After paid $10 by PayPal (My PayPal:helloboy1979@gmail.com),Tell me your URL, email and comment content.I will complete the task within ten days.But It may take up to a month for the data updated from ahrefs.com.

  2. If some one wishes expert view on the topic of running a blog then i propose him/her to pay a visit this webpage, Keep up the fastidious job. Norberto Dones

  3. I must thank you for the efforts youve put in writing this blog. I am hoping to view the same high-grade blog posts by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal website now 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *